Choď na obsah Choď na menu
 

Chvála čitateľov. Poďakovanie

13. 7. 2010
Zriedkavo sa dnes chváli čítanie, preto tento text venujem vám, ktorí ste upreli zrak na tieto riadky. Milé čitateľky, milí čitatelia, predovšetkým vám patrí veľká vďaka za to, že ste. Podľa štatistík je vás totiž na svete čoraz menej.
Každý štvrtý pätnásťročný Európan má problém porozumieť tomu, čo si prečítal. Až 45 percent mladých ľudí vôbec nevyhľadáva knihy, čo je pre nás, ktorí radi čítame, dosť šokujúce číslo. Nepodceňujme tieto fakty a začnime to meniť od seba, pretože vieme, že máme čo ponúknuť - knihu, jeden z najcennejších vynálezov ľudstva. Na druhej strane, osemdesiat percent Američanov túži aspoň raz v živote knižku napísať a vydať, hoci tretina z nich po maturite ani jednu nedržala v ruke. U nás to bude isto podobné, pretože počet tých, ktorí obosielajú literárne súťaže, výrazne prevyšuje počet predaných zborníkov víťazných prác.
Vážení čitatelia, literatúra by neexistovala, keby ste nežili vy, keby ste nemali sklony k introvertnosti, k nespokojnosti so svetom takým, aký je. Nehanbite sa, že čítate osamote, hoci vám médiá podsúvajú presvedčenie, že ak v televízii zmeškáte ďalšie pokračovanie seriálu alebo zábavnej šou, prídete o niečo nesmierne dôležité. Neverte tomu. Kvalitná kniha vám neposkytne pseudocity, ale skutočné emócie, nie silené úškrny, ale ozajstný humor, nie kvázikonflikty, ale ozajstné ľudské drámy, ktorých vyvrcholenie dokáže navodiť katarziu. Keď neuvidíte každý nový status alebo fotoalbum na Facebooku, nič sa nestane. Zabudnite na všetko naokolo, zoberte do ruky román alebo zbierku poviedok a ponorte sa po večeroch pravidelne do seba.
Literatúra dokáže pokojné docentky doviesť do záchvatov zúrivosti, nenápadných dôchodcov vyburcovať k obvineniam z vlastizrady alebo v študentkách vyvolať prejavy fanúšikovstva - a to spomínam len niekoľko vlastných zážitkov z uplynulých mesiacov. Kolegovia by určite pridali ix ďalších. No verte mi, že aj tie najodmietavejšie hlasy sú pre nás, ktorí píšeme, lepšie ako žiadne. Najväčšou hrozbou pre literatúru je váš úbytok či dokonca hroziaci zánik.
Veľa sa dnes hovorí o rozumnej spotrebe, väčšinou pod zámienkou, aby konzumenti kupovali všetko, čo ponúka reklama. Dobrá kniha však naozaj znamená zmysluplný nákup. Odporúčam vám čítať aj nahlas, svojim partnerom, a hlavne deťom, ktorým zvýšite šancu na vzdelanie, uplatnenie a kvalitnejší život. Politici radi útočia na písané slovo - masa nečítajúcich by sa ovládala oveľa ľahšie. Nejeden autor si vyslúžil onakvejšie hodnotenia, no nezvolával vzápätí mimoriadnu tlačovku, aby sa zo sklamania vykričal. Aj najtvrdší kritik je čitateľ, preto aj jemu, tak ako vám ostatným, patrí toto úprimné poďakovanie.