Choď na obsah Choď na menu
 

Psychológia farieb

17. 4. 2011

 

ČIERNAzákladná farba. Pomáha nám nestratiť seba samého v nepokoji sveta, učí nás analyzovať vlastné vnútro, ale neuzavrieť sa a zostať prístupný všetkým možnostiam. Čierna farba je mystická, môže ukazovať potrebu sa skryť a vyjadrovať krízu identity.
 
 
TMAVOMODRÁ: prináša do našej duše pokoj, schopnosť sústrediť sa na podstatné a hlboké poznanie. Spája sa nám síce so smútkom, ale je hlavne farbou spoľahlivosti a hĺbky. Podporuje intuíciu a celkovo upokojuje.
 
 

Obrázok

 

 

ZELENÁ: je farbou prírody, náklonnosti, súcitu. Lieči nás a dáva nám pocit vyrovnanosti a pokoja. Vďaka nej sa môžeme zotaviť, regenerovať a načerpať novú silu. Podporuje empatiu a náklonnosť k druhým ľuďom.
 
 
 
ŽLTÁ: sprostredkováva ľahkosť, radosť, veselé uvoľnenie. Jej vibrácie nás otvárajú životu, podporujú našu ochotu nadväzovať kontakty a učiť sa zo skúseností a poznatkov. Oživuje myslenie a povzbudzuje prenos impulzov. Podporuje metabolizmus, pomáha pamäti a komunikácii.
 
 
 
 
ORANŽOVÁ: odstraňuje tesné emociálne štruktúry, udržuje v pohybe životnú energiu. Obnovuje, oživuje a prebúdza radosť zo zmyslových pôžitkov. Pomáha stimulovať kreavitu a odráža pohodlie, chuť, aktivitu a inšpiráciu. Podporuje chuť do jedla a má blahodárny vplyv na trávenie.
 
 
 
SVETLOMODRÁ: vyjadruje pocit slobody, podporuje a posilňuje inšpiráciu pochádzajúcu z nášho vnútra . Jej vibrácie pripomínajú nekonečnosť neba. Objasňuje a rozširuje dušu i ducha.
 
 
 
FIALOVÁ: rovnako ako modrá patrí k chladným farbám. Pôsobí na centrálny nervový systém upokojujúcim dojmom a vyvoláva spánok. Pomáha pri meditácii, má upokojujúce, takmer hypnotické účinky. Je to mystická farba, ktorá je symbolom duchovna, ale aj srdečnosti. Fialová sa spája s túžbou po poznaní. Je typická pre tých, ktorí neustále túžia po mystike v každodennom živote a inklinujú k nereálnym riešeniam.
 
 
 
 
ZLATÁ: mení porozumenie na múdrosť, podnecuje riešenie psychických problémov, dáva pocit bohatstva, lesku a tepla. Vyjadruje pokoj a vyrovnanosť duše a tela.
 
 
 
BÉŽOVÁ: je nenápadná a nudná farba. V snoch je symbolom konvencií, všednosti, vníma sa ako protipól fantázie.
 
 
BIELA: je symbolom čistoty a najvyššej dokonalosti. Opticky zväčšuje priestor a pôsobí razjasňujúcim dojmom, je chladivá, dáva čas a priestor na premýšľanie. Nepodporuje rozhodnutia.
 
 
ČERVENÁ: je farbou krvi. Znamená pohyb, energiu, životnú silu a vášeň. Oživuje nás a dáva nám činorodosť, výkonnosť, teplo, silu a odvahu. Červená farba je extrovertná, stimulujúca, najvýraznejší je jej efekt na vitalitu a výkonnosť človeka. Opatrnosť je však aj v tomto smere na mieste, pretože prebytkom červenej jej účinok stráca svoj pozitívny zmysel a vedie až k agresivite.
 
 
TYRKYSOVÁ: jasná, zelenkavá modrá symbolizuje v mnohých kultúrach slobodnú dušu.. Je synonymom čestného rokovania, priateľstva, komunikácie i krásy, humoru a šarmu.