Choď na obsah Choď na menu
 

Pêle-mêle do kuchyne

23. 9. 2010

Polievky môžeme zahustiť krupicou, alebo prilejeme trochu maizeny rozmiešanej v studenej vode

x

Chlieb zvláčnie a nevysychá, ak do obalu na chlieb pridáme rozkrojené jablko

x

Keď polievku presolíme: - povaríme v nej rozštvrtený zemiak

                                       - pridáme cestovinu

                                       - uvaríme trochu rovnakej polievky bez soli a zmiešame

x

Postrúhaná mrkva opražená na tuku pekne zafarbí mäsové polievky a polievky z kostí

x

Majorán pridávame až do hotových pokrmov, ktoré potom dlho nevaríme, pretože stráca vôňu a horkne

x

Hustejšiu zápražku zalievame studenou vodou, aby nezhrčkavela. Riedku horúcu zápražku pridáme do vriaceho jedla priamo

x

Zelené vňate  - petržlenová, zelerová, kôpor, pažítka, rozmarín, bazalka... pridávame až do hotového pokrmu

x

Zemiaky na polievku dávame variť do vriacej vody, na prílohu alebo cesta vkladáme do studenej vody

x

Mletá paprika obsahuje farbivo, ktoré je nerozpustné vo vode, ale dobre sa rozpúšťa v tukoch

x

Strukoviny namáčame do studenej pitnej vody. Fazuľu a hrach namáčame cez noc, šošovicu stačí namočiť len na niekoľko hodín. Namočené strukoviny dáme do chladu, aby neskysli. Vodu nesolíme

x

Mäso solíme až pred vlastným spracovaním. Minútky pred úpravou nesolíme, pretože mäso na povrchu vlhne a tuk potom strieka

x

Zmrazené mäso pozvoľna rozmrazujeme v chladničke  6-12hod.v pôvodnom balení. Šťavu, ktorá sa pri rozmrazovaní uvoľní, mäso znovu nasaje, takže straty dôležitých živín sú minimálne 

x

Údené mäso varíme v dostatočnom množstve vody. Prvú vodu po zovretí zlejeme a dáme novú. Tým zbavíme mäso zvyškov nálevu, moridla a čiastočne aj soli

x

Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v trojobale  obalíme ešte  v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neopadáva a nepripaľuje sa

x

Huby neumývame, len utrieme vlhkou utierkou, inak nasiaknu vodou. Výnimku tvoria len šampiňóny

x

Kurča pečieme spočiatku stehnami nadol, lebo mäso na tejto strane je vláknitejšie a potrebuje viac času na upečenie

x

Zmrazenú hydinu musíme pred použitím dôkladne rozmraziť a nahromadenú tekutinu vyliať a zmyť, lebo môže obsahovať salmonely

x

Stará a tvrdá hydina (sliepka, hus) rýchlejšie zmäkne, keď mäso naklepeme. Najskôr ho trochu povaríme a až potom pečieme

x

Mastnú hydinu pri pečení prepichujeme, aby tuk mohol lepšie vytekať. Prebytočný tuk stále odoberáme, aby sa neprepaľoval

x

Hydinu vždy dôkladne umyjeme, ale aj varíme, dusíme či pečieme - pri príprave musí dosiahnuť teplotu aspoň 80-90°C

 x

Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou

x

Zemiaky pri varení v šupke nepopukajú, keď do vody prilejeme trochu octu

x

Cibuľu, cesnak očistíme rýchlejšie, keď ich na chvíľu namočíme do studenej vody

x

Všetky druhy múky a krupice pred použitím preosejeme cez veľmi husté sito

x

Zeleninu varíme tak, že ju dáme do vriacej osolenej vody, rýchlo privedieme do varu a ďalej pomaly varíme pod pokrievkou - tým znížime stratu vitamínu C a minerálnych  látok  

x

Klíčiace zemiaky nevaríme ani nepečieme so šupkou. Ošúpeme ich a klíčky povykrajujeme

x

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody

x

Zeleninové konzervy neskladujeme dlho, lebo časom sa v nich znižuje biologická hodnota zeleniny 

x

Majonézu pridáme do šalátu až keď je úplne vychladnutý. Inak šalát zredne 

x

Kysnuté cesto má kysnúť pozvoľna. Keď kysne prudko, pri pečení v rúre klesá, je nízke a tuhé

x

Jablká s tenkou šupkou nemusíme okrájať. Do múčnikov ich môžeme postrúhať aj so šupkou, ktorá sa rozpečie

x

Koláče a zákusky kypríme práškom do pečiva, alebo sódou bikarbónou. Vmiešame ich do múky, nikdy nie do tekutiny - prášok by vyšumel  

x

Snehové cesto nenechávame stáť, pretože redne. Pred pečením hotové tvary zo snehového cesta posypeme cukrom

x

Ovocie, alebo hrozienka pridávame do cesta obalené v múke - tak neklesnú na dno formy

x

Cestá sa ľahšie rozvaľkajú, keď ich zarobíme vlažnou tekutinou

x

Piškótové cesto pečieme pozvoľna a pri miernej teplote, aby sa rovnomerne prepieklo a nevysušilo sa. Pri prudkom pečení sa veľmi zdvihne, ale pri dopekaní klesne a popraská

x

Krehké cesto pripravujeme z hladkej alebo polohrubej múky a nemiesime ho dlho, aby sa nemrvilo

x

Ak sa bábovka nedá vyklopiť, obrátime ju na tanier a formu ochladíme utierkou namočenou v studenej vode

x

Vlašské orechy, mandle zbavíme šupiek, keď ich zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej vychladnúť - ľahko sa šúpu

x

Formy a formičky plníme cestom od stredu k okrajom formy. Uprostred vznikne jamka, ktorá sa pri pečení vyrovná

x

Pri príprave karamelu sa cukor najskôr rozpustí, potom sa zvarí na niť, neskôr na perlu, bublinu, guľôčku a nakoniec začína zlatnúť, vonia a tmavne. Vtedy ho musíme ihneď odložiť z ohňa, aby sa nepripálil

x

Smotanu šľaháme vždy dobre vychladenú - na 3-6°C. Zo začiatku šľaháme prudko, keď začne hustnúť, spomalíme

x

Sladkú smotanu si môžeme pripraviť aj doma. Plnotučné mlieko prihrejeme, rozpustíme         v ňom maslo a potom 3min. šľaháme. Na 1l mlieka pridáme 30g masla

x

Strúhaný kokos skladujeme v uzavretej sklenenej nádobe, v suchu, chlade a tme. Spotrebujeme ho rýchlo, pretože obsahuje veľa tuku, ktorý časom zožltne

x

Pečivo pri krájaní nepopraská, keď ho opatrne krájame pílnikovým, alebo ostrým širokým nožom

x

Lieskové oriešky zbavujeme šupky tak, že ich popražíme na suchej panvici, a potom vyváľame v utierke

x

Formy na pečenie vysypeme strúhankou,  pečivo sa ľahšie vyklopí

x

Strukoviny, očistené orechy, hríby(kvalitne vysušené) prezimujú aj viac rokov, keď ich naukladáme do čistých, suchých pohárov, zavíčkujeme a sterilizujeme 30min.