Pêle-mêle do kuchyne
Polievky môžeme zahustiť krupicou, alebo prilejeme trochu maizeny rozmiešanej v studenej vode
x
Chlieb zvláčnie a nevysychá, ak do obalu na chlieb pridáme rozkrojené jablko
x
Keď polievku presolíme: - povaríme v nej rozštvrtený zemiak
- pridáme cestovinu
- uvaríme trochu rovnakej polievky bez soli a zmiešame
x
Postrúhaná mrkva opražená na tuku pekne zafarbí mäsové polievky a polievky z kostí
x
Majorán pridávame až do hotových pokrmov, ktoré potom dlho nevaríme, pretože stráca vôňu a horkne
x
Hustejšiu zápražku zalievame studenou vodou, aby nezhrčkavela. Riedku horúcu zápražku pridáme do vriaceho jedla priamo
x
Zelené vňate - petržlenová, zelerová, kôpor, pažítka, rozmarín, bazalka... pridávame až do hotového pokrmu
x
Zemiaky na polievku dávame variť do vriacej vody, na prílohu alebo cesta vkladáme do studenej vody
x
Mletá paprika obsahuje farbivo, ktoré je nerozpustné vo vode, ale dobre sa rozpúšťa v tukoch
x
Strukoviny namáčame do studenej pitnej vody. Fazuľu a hrach namáčame cez noc, šošovicu stačí namočiť len na niekoľko hodín. Namočené strukoviny dáme do chladu, aby neskysli. Vodu nesolíme
x
Mäso solíme až pred vlastným spracovaním. Minútky pred úpravou nesolíme, pretože mäso na povrchu vlhne a tuk potom strieka
x
Zmrazené mäso pozvoľna rozmrazujeme v chladničke 6-12hod.v pôvodnom balení. Šťavu, ktorá sa pri rozmrazovaní uvoľní, mäso znovu nasaje, takže straty dôležitých živín sú minimálne
x
Údené mäso varíme v dostatočnom množstve vody. Prvú vodu po zovretí zlejeme a dáme novú. Tým zbavíme mäso zvyškov nálevu, moridla a čiastočne aj soli
x
Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v trojobale obalíme ešte v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neopadáva a nepripaľuje sa
x
Huby neumývame, len utrieme vlhkou utierkou, inak nasiaknu vodou. Výnimku tvoria len šampiňóny
x
Kurča pečieme spočiatku stehnami nadol, lebo mäso na tejto strane je vláknitejšie a potrebuje viac času na upečenie
x
Zmrazenú hydinu musíme pred použitím dôkladne rozmraziť a nahromadenú tekutinu vyliať a zmyť, lebo môže obsahovať salmonely
x
Stará a tvrdá hydina (sliepka, hus) rýchlejšie zmäkne, keď mäso naklepeme. Najskôr ho trochu povaríme a až potom pečieme
x
Mastnú hydinu pri pečení prepichujeme, aby tuk mohol lepšie vytekať. Prebytočný tuk stále odoberáme, aby sa neprepaľoval
x
Hydinu vždy dôkladne umyjeme, ale aj varíme, dusíme či pečieme - pri príprave musí dosiahnuť teplotu aspoň 80-90°C
x
Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou
x
Zemiaky pri varení v šupke nepopukajú, keď do vody prilejeme trochu octu
x
Cibuľu, cesnak očistíme rýchlejšie, keď ich na chvíľu namočíme do studenej vody
x
Všetky druhy múky a krupice pred použitím preosejeme cez veľmi husté sito
x
Zeleninu varíme tak, že ju dáme do vriacej osolenej vody, rýchlo privedieme do varu a ďalej pomaly varíme pod pokrievkou - tým znížime stratu vitamínu C a minerálnych látok
x
Klíčiace zemiaky nevaríme ani nepečieme so šupkou. Ošúpeme ich a klíčky povykrajujeme
x
Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody
x
Zeleninové konzervy neskladujeme dlho, lebo časom sa v nich znižuje biologická hodnota zeleniny
x
Majonézu pridáme do šalátu až keď je úplne vychladnutý. Inak šalát zredne
x
Kysnuté cesto má kysnúť pozvoľna. Keď kysne prudko, pri pečení v rúre klesá, je nízke a tuhé
x
Jablká s tenkou šupkou nemusíme okrájať. Do múčnikov ich môžeme postrúhať aj so šupkou, ktorá sa rozpečie
x
Koláče a zákusky kypríme práškom do pečiva, alebo sódou bikarbónou. Vmiešame ich do múky, nikdy nie do tekutiny - prášok by vyšumel
x
Snehové cesto nenechávame stáť, pretože redne. Pred pečením hotové tvary zo snehového cesta posypeme cukrom
x
Ovocie, alebo hrozienka pridávame do cesta obalené v múke - tak neklesnú na dno formy
x
Cestá sa ľahšie rozvaľkajú, keď ich zarobíme vlažnou tekutinou
x
Piškótové cesto pečieme pozvoľna a pri miernej teplote, aby sa rovnomerne prepieklo a nevysušilo sa. Pri prudkom pečení sa veľmi zdvihne, ale pri dopekaní klesne a popraská
x
Krehké cesto pripravujeme z hladkej alebo polohrubej múky a nemiesime ho dlho, aby sa nemrvilo
x
Ak sa bábovka nedá vyklopiť, obrátime ju na tanier a formu ochladíme utierkou namočenou v studenej vode
x
Vlašské orechy, mandle zbavíme šupiek, keď ich zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej vychladnúť - ľahko sa šúpu
x
Formy a formičky plníme cestom od stredu k okrajom formy. Uprostred vznikne jamka, ktorá sa pri pečení vyrovná
x
Pri príprave karamelu sa cukor najskôr rozpustí, potom sa zvarí na niť, neskôr na perlu, bublinu, guľôčku a nakoniec začína zlatnúť, vonia a tmavne. Vtedy ho musíme ihneď odložiť z ohňa, aby sa nepripálil
x
Smotanu šľaháme vždy dobre vychladenú - na 3-6°C. Zo začiatku šľaháme prudko, keď začne hustnúť, spomalíme
x
Sladkú smotanu si môžeme pripraviť aj doma. Plnotučné mlieko prihrejeme, rozpustíme v ňom maslo a potom 3min. šľaháme. Na 1l mlieka pridáme 30g masla
x
Strúhaný kokos skladujeme v uzavretej sklenenej nádobe, v suchu, chlade a tme. Spotrebujeme ho rýchlo, pretože obsahuje veľa tuku, ktorý časom zožltne
x
Pečivo pri krájaní nepopraská, keď ho opatrne krájame pílnikovým, alebo ostrým širokým nožom
x
Lieskové oriešky zbavujeme šupky tak, že ich popražíme na suchej panvici, a potom vyváľame v utierke
x
Formy na pečenie vysypeme strúhankou, pečivo sa ľahšie vyklopí
x
Strukoviny, očistené orechy, hríby(kvalitne vysušené) prezimujú aj viac rokov, keď ich naukladáme do čistých, suchých pohárov, zavíčkujeme a sterilizujeme 30min.