Choď na obsah Choď na menu
 

Farby pre dušu

20. 3. 2011

ORANŽOVÁ:   vytvára radostnú, uvoľnenú atmosféru, pôsobí stimulačne, vyžaruje teplo a pohodlie a v neposlednom rade je to priateľská, "spoločenská" farba. Prebúdza chuť  na jedlo, podporuje družnosť. Jej sviežosť naladí organizmus na vyššie otáčky.Ideálna farba do kuchyne, alebo jedálne.Hodí sa aj do severne orientovaných miestností a aj tam, kam prichádza málo svetla či slnka.

 

HNEDÁ:  dodáva izbám prirodzený, rustikálny charakter a vyžaruje pohodlie. Zemité tóny, ako okrová siena, alebo umbra miestnosť súčasne zahrievajú i tlmia, pôsobia upokojujúcim dojmom a vyrovnanosťou. Vyvolávajú pocit poriadku, utriedenosti a ticha. Dá sa použiť prakticky kdekoľvek v byte, určite sa hodí do obývačiek a spální. Môžete ju použiť aj  v chodbe, prípadne ako doplňujúcu farbu k iným farebným odtieňom v byte.

 

PURPUROVÁ/FIALOVÁ:  pôsobia slávnostne. Fialová navyše navodzuje pasivitu a pôsobí upokojujúcim dojmom. Obe farby sa hodia do  recepčných hál a salónikov, v obytných miestnostiach však časom môžu evokovať dojem sakrálnej atmosféry. Fialová má krotiť chuť na jedlo i sexuálny apetít, a preto by sme s ňou mali byť v kuchyni, jedálni a spálni veľmi opatrní.

 

BIELA/ŠEDÁIERNA  nadmerné množstvo čiernej a šedej farby v obytných miestnostiach, a nielen tam, často budí dojem pochmúrnosti a ťažoby. Oproti tomu biela, hoci nefarebná, neutrálna farba, hrá vo farebnej kompozícii miestnosti dôležitú rolu. Je to farba, ktorá ostatné farebné skupiny neutralizuje, osvetľuje a oživuje. Biela, čierna, šedá patria do takzvaných nefarieb. Sú to ideálne kombinačné farby do všetkých miestností.

 

MODRÁ:   pôsobí chladno a čisto. V malých, úzkych a nízkych miestnostiach slúži       k optickému zväčšeniu priestoru. V bytoch pôsobí veľmi čisto a rýdzo, príliš modrej však môže miestnosť zmeniť na chladný priestor. Modrá zosvetlená bielou farbou pôsobí chladne a neprístupne. Je farbou pokoja, odpočinku, vyrovnanosti, vernosti a harmónie. Pri koncipovaní farebnej kompozície priestoru nájdu tieto atribúty odozvu predovšetkým v spálni alebo v miestnostiach, v ktorých sa odpočíva.

 

 

Obrázok

 

 

ČERVENÁ:   je najdynamickejša a súčasne najagresívnejšia farba. Povzbudzuje psychicky aj fyzicky, telesnú prácu i pohyb. Pri koncipovaní kompozície miestnosti môžeme červenú využiť ako farbu vyžarujúcu aktivačné impulzy. V miestnostiach, v ktorých chce byť človek pokojný, by červená nemala byť dominujúcou farbou, červená stelesňuje čistú energiu. Povzbudzuje metabolizmus, prekrvovanie tela, sexuálnu chuť a ladí človeka na vlny šťastia. Pri dlhšom pobyte v miestnosti môže nadmerný podiel červenej evokovať nepokoj, človek sa cíti podráždený a stiesnený, preto by mala táto farba byť použitá skôr ako izolovaný prvok, či doplnok. Okrem toho červená, podobne ako oranžová povzbudzuje chuť do jedla; ak má niekto problémy s váhou, mal by v kuchyni dať prednosť radšej modrej alebo modrozelenej.

 

ŽLTÁ:  vnáša do domu slnko, rozjasňuje myseľ, zaháňa chmúrnu atmosféru, tiež v nepo-slednom rade tiež sexuálny apetít. Dodá priestoru slnečnú, pozitívnu energiu; zväčšuje priestory, pôsobí povzbudivo a živo. Tento účinok sa prejaví na stave mysli aj vo všetkých duševných činnostiach. Podporuje koncentráciu, horlivosť v učení a pozitívne pôsobí na pamäť. Povzbudzuje nielen ducha, stimiluje aj rozhovor, navyše naplno uplatňuje svoj vplyv aj v kombináciii s tmavýmu farbami. Ideálna do izieb pre mladých ľudí a do miestností určených pre diskusie a porady.

 

RUŽOVÁ:  svojou nevtieravosťou upokojuje a zjemňuje, navodzuje vnímavosť voči nálade druhých a odbúrava agresivitu. Všetci experti zhodne tvrdia, že je tou najlepšou farbou do spálne.

 

ZELENÁ:  má upokojúce účinky. Je to farba vyrovnanosti, pokoja, istoty a bezpečia.Ladí dušu na pozitívne vlny, prebúdza chuť do nových vecí a objavovania. Je považovaná za zdroj kreavity. Zelená izba pôsobí upokojujúcim dojmom, dodáva vitalitu a pôsobí na organizmus regeneračne. Nedá sa ju označiť ani za teplú, ani za studenú farbu. Farebné tóny zelenej môžeme často vnímať ako vyžarovanie dvoch pólov, ktoré pôsobia láskavo a vľúdne, tak aj napínavo. Hodí sa do priestorov, ktoré majú podnecovať  činnosť a kreativitu.