Choď na obsah Choď na menu
 

Vianočka

23. 12. 2023

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky 
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 10 g soli
  • 3 žĺtka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
  • 80 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 40 ml rumu
  • 1 vajce na potretie
  • za hrsť mandľových lupienkov

Pracovný postup:

  • Asi 1/3 mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trochu cukru, múky a necháme postáť asi 5 minút, resp., kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa robia bublinky.
  • Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou, pripraveným kváskom a vymiesime. Na koniec pridáme namočené hrozienka.
  • Cesto po vykysnutí  rozdelíme na dve rovnaké časti, z tejto dávky nám vyjdú dve vianočky.
  • Z každej dávky vytvoríme 3 pásy, ktoré upletieme klasickým postupom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami a necháme cesto ešte podkysnúť. Pečieme pri 180°C 

 

 

zdroj: net