Vianočka
23. 12. 2023
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 10 g soli
- 3 žĺtka
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
- 80 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 40 ml rumu
- 1 vajce na potretie
- za hrsť mandľových lupienkov
Pracovný postup:
- Asi 1/3 mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trochu cukru, múky a necháme postáť asi 5 minút, resp., kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa robia bublinky.
- Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou, pripraveným kváskom a vymiesime. Na koniec pridáme namočené hrozienka.
- Cesto po vykysnutí rozdelíme na dve rovnaké časti, z tejto dávky nám vyjdú dve vianočky.
- Z každej dávky vytvoríme 3 pásy, ktoré upletieme klasickým postupom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami a necháme cesto ešte podkysnúť. Pečieme pri 180°C
zdroj: net