Vaječný aspik
Potrebujeme:
20g želatíny
6-7 vajec
1pohár Moravanky
2 nožičky párok(nemusia byť)
50g steril. šampiňónov(nemusia byť)
100g šunky
250g majolky
½ kocky masoxu
soľ
Pracovný postup:
Želatínu dáme do malého množstva vody napučať. Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a pokrájame na malé kocky. Pridáme scedenú Moravanku(väčšie kúsky zeleniny pokrájame), na kolieska pokrájané párky, na plátky nakrájané šampiňóny a na rezance pokrájanú šunku. Všetko premiešame s majolkou.
Nálev z Moravanky doplníme vodou na 3dcl, pridáme masox, napučanú želatínu, osolíme a na nízkej teplote ohrievame, nevaríme. Ešte teplý želatínový nálev nalejeme na zmes a zľahka premiešame. Všetko vylejeme do studenou vodou vypláchnutej formy(môže byť aj forma na metrový koláč) a necháme v chlade stuhnúť. Vychladnutú huspeninu vyklopíme, pokrájame na plátky, podávame s pečivom.