Rýchle rezy
Suroviny:
3 horčicové poháre hrubá múka
3 poháre kyslé mlieko
2 poháre prášk. cukor
1 vanil. cukor
2 káv. lyžičky kakao
1 káv. lyž. sóda bikarbóna
1/2 pohára olej
za hrsť posekaných orechov
za hrsť odmočené hrozienka
pikantný džem
Suroviny dobre vymiešať, vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech/alebo len papierom vystlaný/, posypať orechmi, hrozienkami a dať piecť/cca 160°C/.
Vychladnutý potrieť džemom, nastrúhať čokoládu, alebo potrieť čoko. polevou.
Poleva I:
50g maslo
100g čokoláda
200g smotana kyslá
Nad parou rozpustíme maslo, pridáme čokoládu. Keď sa čokoláda rozpustí, odstavíme misku z hrnca a do čokoládovej polevy (už vychladnutej, aby sa poleva nezrazila), primiešame kyslú smotanu. Čokoládu premiešavame, aby sa dobre rozpustila.
Poleva II:
200g horkej čoko, alebo na varenie
250ml šľahačkovej smotany
30g masla
Smotanu priviesť do varu, odstaviť z ohňa a v nej roztopiť čokoládu, vymiešať do hladka.. Primiešať maslo, poliať koláč, po stuhnutí krájať nahriatym nožom.