Medové rolády
Medová roláda 1
600g hl. múky
100g masla(Hery)
250g prášk. cukru
4 pl tmavého medu
3 vajcia
1 pl pomletého medovníkového korenia(1kl mletej škorice, 1/2kl mletých klinčekov, 1/4kl anízu)
1kl sódy bikarbóny
na hrot noža soli
Plnka:
slivkový lekvár, figy, ďatle,hrozienka, nasekané vlašské orechy, lieskové oriešky, mandle, kandizované ovocie,sušené ovocie, pokrájané ovocné želé cukríky, postrúhaná čokoláda
Postup:
Rozbité celé vajcia vymiešame s cukrom, medom a maslom do peny. Pridáme korenie, sódu bikarbónu, soľ, múku. Vypracujeme hladké cesto, jeho hustota je podobná ako cesto na rezance. Odložíme najmenej na 12hod. do chladničky. Potom cesto rozdelíme na 4 časti, každú vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku stebla(3-4mm) a plníme podľa vlastnej chuti a fantázie. Rolády zvinieme a poukladáme na tukom vymastený plech.
Medová roláda 2
500g hl. múky
100g tmavého medu
150g prášk. cukru
100g masla, alebo Hery
2 žĺtka
1 vajce
1 kl kakaa
1 pl medovníkového korenia
1 kl sódy bikarbóny
trochu mlieka
Plnka:
250-300g slivkový lekvár
150g mleté orechy
Postup:
Pri príprave cesta postupujeme ako pri príprave cesta 1. až na to, že nepridáme kakao. Svetlé cesto rozdelíme na 2 časti. Do jednej zapracujeme kakao, ktoré sme rozmiešali v troche mlieka. Z každého cesta vyvaľkáme 2 rolády. Svetlé cesto vyvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme orechmi, prikryjeme kakaovým cestom, ktoré potrieme lekvárom, zvinieme a upečieme vo vopred vyhriatej rúre.
Medová roláda 3
500g hl. múky
2 celé vajcia
250g prášk. cukor
2 pl medu
3 pl kyslej smotany
1 pl korenia do medovníkov
1 kl sódy bikarbóny
Postupujeme rovnako ako pri predchádzajúcich receptoch
Ak chceme, aby roláda mala výraznejšiu špeciálnu chuť, použijeme len jeden druh sušeného ovocia.
Najmä deťom mimoriadne chutí plnka z hrozienok, kandizovaného ovocia, želé cukríkov, nasekanej alebo nahrubo nastrúhanej horkej čokolády a nasekaných orechov. Na 1 roládu potrebujeme 100-150g tejto zmesi.
Na plechu pečieme 2 rolády. Pred pečením rolády po povrchu popicháme vidličkou. Pečieme pri teplote 150-180°C asi 20-25min. Po upečení ešte za horúca potrieme celým rozšľahaným vajcom, prípadne vhodne ozdobíme – napr. posekanými orechmi, mandľami, alebo kandizovaným ovocím. Tesne pred servírovaním krájame na tenké plátky ostrým nožom. Pokrájame len toľko, koľko spotrebujeme, aby roláda nevysychala.
Roládu po vychladnutí zabalíme do mikroténového vrecúška, resp. do potravinovej fólie a odložíme do chladničky – dolné priestory. Roláda vydrží niekoľko týždňov.
Plnky:
Figová:
Figy pomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so slivkovým lekvárom( na 1 roládu pridáme 100g slivkového lekváru a 50g sušených fíg). Takto pripravenou plnkou potrieme cesto, husto posypeme posekanými orechmi, alebo mandľami či lieskovými orieškami.
Datľová plnka:
Postupujeme ako pri figovej, ale namiesto fíg použijeme datle.
Plnka zo sušeného ovocia:
Sušené slivky, marhule či jablká(100 až 150g na 1 roládu) nadrobno nakrájame, cesto potrieme lekvárom, posypeme pokrájaným sušeným ovocím, hrozienkami, nasekanými orechmi a zvinieme.
Slivková plnka:
Sušené slivky, slivkový lekvár, orechy
Hrozienková plnka:
Vopred namočené hrozienka, slivkový lekvár, orechy, posekaná kandizovaná pomarančová kôra.
Banánová plnka:
Sušené banány namočené v rume, marhuľový lekvár, orechy
Marhuľová plnka:
Marhuľový lekvár, pokrájané sušené marhule, orechy
Kakaovo - slivková plnka:
2pl kakaa
1pl prášk. cukor
1 pl sladkej smotany
Postupujeme tak, že prvé cesto potrieme kakaovou plnkou, prikryjeme druhým plátom cesta, ktorý bohato natrieme slivkovým lekvárom, posypeme orechmi a zvinieme.
pl = polievková lyžica
kl = kávová lyžička
Zdroj: RNDr. Eva Paulovičová (Dorka 12/1995)