Choď na obsah Choď na menu
 

Medové rolády

6. 12. 2020

 

 

Medová roláda 1

 

600g hl. múky

100g masla(Hery)

250g prášk. cukru

4 pl tmavého medu

3 vajcia

1 pl pomletého medovníkového korenia(1kl mletej škorice, 1/2kl mletých klinčekov, 1/4kl anízu)

1kl sódy bikarbóny

na hrot noža soli

 

Plnka:

slivkový lekvár, figy, ďatle,hrozienka, nasekané vlašské orechy, lieskové oriešky, mandle, kandizované ovocie,sušené ovocie, pokrájané ovocné želé cukríky, postrúhaná čokoláda

 

 

Postup:

 

Rozbité celé vajcia vymiešame s cukrom, medom a maslom do peny. Pridáme korenie, sódu bikarbónu, soľ, múku. Vypracujeme hladké cesto, jeho hustota je podobná ako cesto na rezance. Odložíme najmenej na 12hod. do chladničky. Potom cesto rozdelíme na 4 časti, každú vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku stebla(3-4mm) a plníme podľa vlastnej chuti a fantázie. Rolády zvinieme a poukladáme na tukom vymastený plech.

 

 

Medová roláda 2

 

 

500g hl. múky

100g tmavého medu

150g prášk. cukru

100g masla, alebo Hery

2 žĺtka

1 vajce

1 kl kakaa

1 pl medovníkového korenia

1 kl sódy bikarbóny

trochu mlieka

 

Plnka:

250-300g slivkový lekvár

150g mleté orechy

 

Postup:

Pri príprave cesta postupujeme ako pri príprave cesta 1. až na to, že nepridáme kakao. Svetlé cesto rozdelíme na 2 časti. Do jednej zapracujeme kakao, ktoré sme rozmiešali v troche mlieka. Z každého cesta vyvaľkáme 2 rolády. Svetlé cesto vyvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme orechmi, prikryjeme kakaovým cestom, ktoré potrieme lekvárom, zvinieme a upečieme vo vopred vyhriatej rúre.

 

 

Medová roláda 3

 

500g hl. múky

2 celé vajcia

250g prášk. cukor

2 pl medu

3 pl kyslej smotany

1 pl korenia do medovníkov

1 kl sódy bikarbóny

 

Postupujeme rovnako ako pri predchádzajúcich receptoch

 

 

 

 

Ak chceme, aby roláda mala výraznejšiu špeciálnu chuť, použijeme len jeden druh sušeného ovocia.

Najmä deťom mimoriadne chutí plnka z hrozienok, kandizovaného ovocia, želé cukríkov, nasekanej alebo nahrubo nastrúhanej horkej čokolády a nasekaných orechov. Na 1 roládu potrebujeme 100-150g tejto zmesi.

 

Na plechu pečieme 2 rolády. Pred pečením rolády po povrchu popicháme vidličkou. Pečieme pri teplote 150-180°C asi 20-25min. Po upečení ešte za horúca potrieme celým rozšľahaným vajcom, prípadne vhodne ozdobíme – napr. posekanými orechmi, mandľami, alebo kandizovaným ovocím. Tesne pred servírovaním krájame na tenké plátky ostrým nožom. Pokrájame len toľko, koľko spotrebujeme, aby roláda nevysychala.

Roládu po vychladnutí zabalíme do mikroténového vrecúška, resp. do potravinovej fólie a odložíme do chladničky – dolné priestory. Roláda vydrží niekoľko týždňov.

 

 

Plnky:

 

Figová:

Figy pomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so slivkovým lekvárom( na 1 roládu pridáme 100g slivkového lekváru a 50g sušených fíg). Takto pripravenou plnkou potrieme cesto, husto posypeme posekanými orechmi, alebo mandľami či lieskovými orieškami.

 

Datľová plnka:

Postupujeme ako pri figovej, ale namiesto fíg použijeme datle.

 

Plnka zo sušeného ovocia:

Sušené slivky, marhule či jablká(100 až 150g na 1 roládu) nadrobno nakrájame, cesto potrieme lekvárom, posypeme pokrájaným sušeným ovocím, hrozienkami, nasekanými orechmi a zvinieme.

 

Slivková plnka:

Sušené slivky, slivkový lekvár, orechy

 

Hrozienková plnka:

Vopred namočené hrozienka, slivkový lekvár, orechy, posekaná kandizovaná pomarančová kôra.

 

Banánová plnka:

Sušené banány namočené v rume, marhuľový lekvár, orechy

 

Marhuľová plnka:

Marhuľový lekvár, pokrájané sušené marhule, orechy

 

Kakaovo - slivková plnka:

2pl kakaa

1pl prášk. cukor

1 pl sladkej smotany

 

Postupujeme tak, že prvé cesto potrieme kakaovou plnkou, prikryjeme druhým plátom cesta, ktorý bohato natrieme slivkovým lekvárom, posypeme orechmi a zvinieme.

 

 

pl = polievková lyžica

kl = kávová lyžička

Zdroj: RNDr. Eva Paulovičová (Dorka 12/1995)